DIACONIE is een van de pijlers van een geloofsgemeenschap naast liturgie, catechese en gemeenschapsopbouw:
Je zou deze term kunnen vertalen met medemenselijkheid, mededogen, bewogenheid, compassie in de betekenis van mede-leven/mede-lijden, solidariteit, caritas, bijstand
of dienstbaarheid in en met het leven van iedere mens in al zijn facetten. 
Diaconie wordt ook wel geduid met het bijbelse woord "barmhartigheid". 
Aanwezig zijn bij mensen als een zaak van het hart.
 
HULP
Er zijn zoveel mensen die ongelukkig zijn.
Er zijn zoveel mensen die arm zijn.
Er zijn zoveel mensen die op de vlucht zijn. 
Er zijn zoveel mensen die honger hebben.
Er zijn zoveel mensen die pijn lijden.
Er zijn zoveel mensen die gehandicapt zijn.
En ik?
Ik ben veel te klein
Om al die mensen te helpen. Maar soms?
Eén mens misschien…….
Een beetje helpen……..
Kan ik dat?
Wil ik dat?
         Marijke ten Kortenaar

VASTENACTIE / MISSIE ONTWIKKELING en VREDESPLATFORM ( M.O.V.)
Een van de diaconale werkgroepen die deze poot van de parochie leven probeert in te blazen is de werkgroep Vastenactie / M.O.V. Vrede willen en aanzeggen, betekent ook vrede bewerkstelligen en niet rusten zolang er nog zoveel onvrede en onrecht om ons heen is dichtbij en veraf.
De vastenactie groep probeert jong en oud actief te laten zijn in hun eigen bijdrage aan een van de projecten in de derde wereldlanden. Zij kiest daarbij voor een structurele aanpak. Dat wil zeggen dat zij door middel van educatie en voorlichting anders leert kijken naar de derde wereld. De vaak "negatieve beeldvorming", die zij aantreffen bij de volwassenen en kinderen, willen zij doorbreken door nieuwsgierigheid te wekken voor hun uitingen van cultuur, economie, hun familierelaties, hun kunst- en geloofsuitingen, hun politieke situatie, hun dagelijkse leefomgeving. Je wil zien en horen en daarna pas komen tot een analyse, een oordeel en besluitvorming.
Ze doen dit in de periode van de veertigdagentijd en sluiten aan bij de herinneringen aan een volk onderweg op zoek naar beloofd land.
Er wordt in die periode aandacht en motivatie gevraagd binnen en buiten schoolverband. Voorkennis wordt afgetast, nieuwe informatie gegeven, afgerond met creatieve werkzaamheden, sponsortocht, viering en overwegingen en een vervolg door het jaar heen door het uitwisselen van contacten over en weer en hernieuwde aandacht in de komende jaren vanuit een eventuele andere invalshoek.
Geen eenmalig gebeuren dus, maar een blijvend zoeken en op weg zijn met elkaar voor de langere termijn.
Ook de missie vraagt om onze jaarlijkse steun via acties en collectes en ook hier geldt dat geld inzamelen alleen niet voldoende is, maar de wereld helpen door hier anders te gaan leven om daar leven mogelijk te maken.
Contactpersoon: dhr. R. Hameleers, tel. 045 5244773
 

ONTMOETINGSGROEP voor mensen die een kind, partner of ouder verloren hebben door de dood.
Onder deskundige leiding wordt in de groep over verschillende onderwerpen gesproken.
 Samen praten over ervaringen.
 Luisteren naar het verhaal van de ander.
 Wat verwacht ik van deze groep?
 Hoe ga ik verder?
 Wat is moeilijk?
 Kunnen we samen iets ondernemen?
 Sta ik er alleen voor?
 Mag ik nog treuren?
 Raak ik vrienden kwijt of zijn er juist andere vrienden?
 Waar kan ik hulp krijgen?
 Neem ik zelf initiatief?
Contactpersoon: mevr. B. Bemelmans, tel. 045 5242075
 

SOCIALE AKTIE NUTH (S.A.N.)
Deze werkgroep probeert -hoe bescheiden ook- knooppunten, verbindingslijnen en dwarsliggers te leggen in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Zij doet dit in samenwerking met de lokale sociale dienst van de gemeente, met de ondersteuning van provinciale en landelijke werkgroepen en intern met leden uit het maatschappelijk werk, het verenigingsleven, ervaringsdeskundigen en leden uit de kerken. Drie leden van deze werkgroep maken deel uit van de cliëntenraad van onze gemeente. Zij stelt zich telkens weer opnieuw de vraag wat voor samenleving willen we? Is dat een samenleving waar ieder naar vermogen meedoet en uitgaat van mensen en hun mogelijkheden of is dit een samenleving waar mensen en gemeente klem komen te zitten door onhaalbare eisen en onmogelijke perspectieven? Een voltijdbaan is nu eenmaal niet voor iedereen haalbaar. Betekent dat ook bestaansonzekerheid en armoede als enige consequentie of willen we daar samen wat aan doen?
Thema's van 2004 zijn de wettelijke veranderingen en de grote verantwoording die de plaatselijke gemeenten hebben gekregen t.a.v. de sociale zekerheid.
Hoe definiëren we werk? Is werk alleen betaald werk en welke gevolgen heeft dit voor niet-betaalde banen? Vanuit de praktijk willen we de vinger aan de pols houden bij de nieuwe wet Werk en bijstand (Wwb), de gevolgen die de veranderingen van de WAO hebben voor o.a. chronisch zieken. In de hoge eigen verantwoordelijkheid die aan mensen in deze wet wordt opgelegd wordt voorbijgegaan aan al die mensen voor wie die verantwoordelijkheid niet opgaat door ouderdom, ernstige ziekte of handicaps.
We willen aandacht vragen voor de lokale gezondheid (een-oudergezinnen en ouderen met alleen een AOW). De positie van de cliënt bij schuldsanering en stijging van woonlasten en verminderde subsidies en de extra bijstand en wetgeving in deze.
Stimuleren van initiatieven in het werken aan de arbeidsmarkt en het ondersteunen van groepen die een grotere afstand hebben tot die arbeidsmarkt.
Activiteiten die allereerst gestalte zullen krijgen op lokaal niveau en vervolgens ook op provinciaal en landelijk niveau uitgedragen zullen worden.
Contactpersoon: Dhr. J Houben, tel. 045 5243362

KLUSSENDIENST

De vrijwilligers van deze werkgroep knappen klusjes op voor mensen die niet op hulp van buren of kinderen kunnen terugvallen.
Je zult maar een boom voor je huis hebben staan en een tak slaat de hele nacht tegen de dakgoot. Om gek van te worden. Afzagen dus! Maar toevallig durf je niet uit het raam te hangen. Sterker nog, je hebt niet eens een zaag.
Of de kraan druppelt en de buurman, die anders zoiets voor je opknapt, is met vakantie. De loodgieter hoef je daarvoor niet te bellen. Die komt daar niet voor.
Op zich eenvoudige klusjes! Maar als je door omstandigheden met dit soort klusjes geen raad weet, dan bel je toch de klussendienst! Via de telefoon van het parochiekantoor (5241208), dinsdag en vrijdag in de pastorie, telkens van 9.30 tot 10.30 uur.
Contactpersoon: dhr. L. de Visser, tel. 045 5241755


KBO ST. BARBARA NUTH
Op 15-8-1976 vond de oprichting plaats van de Vereniging Vervroegd Gepensioneerden, WAO’ers en anderen in Nuth .
De vereniging beoogde het behartigen van de geestelijke en materiële belangen van de vervroegd gepensioneerden, wao’ers en anderen in de kern Nuth.
Op 12–3-1992 besloot de algemene ledenvergadering om als vereniging aan te sluiten bij de KBO Limburg. Als Katholieke Bond van Ouderen (KBO) St. Barbara Nuth werd het beleid voortgezet van de Vereniging, namelijk het behartigen van de geestelijke en materiële belangen van ouderen in de kern Nuth, je mag ook zeggen de parochie van Nuth.

Met ruim 200 leden organiseert de KBO St. Barbara activiteiten voor de leden op gebied van:
-sociaal culturele aard (soosmiddagen op de 1e en 3e woensdag van de maand);
-vieringen met Pasen en Kerstmis in Cultureel Trefcentrum;
-dagtocht in mei en picknicktocht in de zomer;
-bijeenkomsten van informatieve aard (lezing, powerpoint-presentatie) op terrein van gezondheid, bejegening of ander voor ouderen relevant maatschappelijk onderwerp.

Daarnaast ontvangen de leden het blad de Nestor 10 maal per jaar met artikelen over gezondheid, spiritualiteit, reizen en andere vrijetijdsbestedingen.
Er is een KBO-pas, die recht geeft op kortingen van 15% bij telefoonkosten, verzekeringen, reizen, aanschaf van brillen en andere voor ouderen belangrijke zaken.
Bestuur participeert in de belangenbehartiging van ouderen in de Gemeente Nuth. Bestuur is vertegenwoordigd in het ontwikkelen van het nieuwe ouderenbeleid in de Gemeente Nuth (wonen, welzijn en zorg voor ouderen).

Belangrijk is echter de onderlinge solidariteit en zorg van bestuur en leden, ter voorkoming van eenzaamheid bij ziekte of vanwege een andere reden. Je mag dat als een toegepaste vorm van diaconie opvatten.
Na een ziekenhuisopname krijgen de leden bezoek van bestuursleden, bij activiteiten worden leden opgehaald en thuisgebracht door andere leden, die in bezit zijn van een auto.
De overleden leden worden herdacht bij de jaarvergadering en met een H.Mis, die tot hun intentie een keer per kwartaal wordt opgedragen.
De Kerst- en Paasvieringen beginnen met een eigen gebedsdienst, voorbereid door de KBO Nuth zelf.

Jaarlijks is er een vakantieweek voor KBO-leden en andere ouderen, waarin per touringcar een vakantie gehouden wordt elders in Nederland of in België of Duitsland, natuurlijk met een aangepast programma.

Dit alles, inclusief het abonnement op de Nestor, kost u 16,60 euro in 2006 en 16,75 euro in 2007. Bij activiteiten, als een kerstviering, vakantie of dagtocht, wordt een extra vergoeding gevraagd ter bestrijding van de kosten voor buffet, touringcar, logies, enz.

Inlichtingen bij:
Wiel van Goethem, voorzitter
Schmeddingstraat 7 6361 AZ Nuth Tel 045-5244386 E-mail: w.van.goethem@home.nl

Info KBO

>> KBO Nuth blog
>> Lezen Jaarprogramma 2022 KBO van KBO St. Barbara Nuth
>> Bestuur KBO St Barbara Nuth
>> Kom in beweging voor een goed pensioen
>> Lezen AVG document van KBO St. Barbara Nuth

K.B.O. St. Barbara  Nuth

Vanaf uw 50ste levensjaar kunt u lid worden van de KBO St. Barbara te Nuth.
Wat is de reden om lid te worden:
*Lokale activiteiten; (Te veel om op te noemen.) 3 á 4 per maand.
*Het ontmoeten van (nieuwe) mensen;
*De belangenbehartiging; bij het Rijk, Provincie, en Gemeente.
*De vele kortingen en voordelen;
*Hulp bij het invullen van uw belastingaangifte;
*Hulp en advies via de servicetelefoon of juristentelefoon;
*De collectieve zorgverzekering van Zilveren Kruis Achmea;
*Het ledenmagazine “Nestor” van de Unie KBO en de Nieuwsbrief van KBO Nuth. (10 x per jaar);
*De “Kijk op KBO Limburg” (4 x per jaar).

Bijna 200.000 senioren zijn al lid van de Unie KBO. Sommigen omdat ze het belangrijk vinden dat de belangen van senioren goed behartigd worden, anderen gaan voor de vele voordelen die de KBO biedt.
Maar de meesten vinden het gewoon gezellig om dingen te ondernemen.

Meldt u aan bij
Voorzitter: Wiel van Goethem, Schmeddingstraat 7 6361 AZ Nuth  tel. 045-5244386

Terug