INZEGENING BOOMKRUIS LEEUWERWEG

Op vrijdag 6 mei werd door pastoor Geilen een mooi opgeknapt boomkruis ingezegend.
De achterwand van het kruis heeft de vorm van een blad van de Amerikaanse eik waaraan het kruisje is opgehangen, vervaardigd door Eric van Sprakelaar. De spreuk daaronder met de tekst “Doer berg en dal, mich vingste uëveral” werd aangereikt door de werkgroep. De tekstplaat werd gemaakt door Jozef Collaris. Het geheel werd aangebracht door Lou Houben van het IVN, Eric van Sprakelaar en Math van Sprakelaar van de werkgroep Kruisen en Kapellen van het kerkdorp Nuth.
Het kruisje met spreuk hangt aan de enig overgebleven Amerikaanse eik aan de Leeuwerweg nabij de betonnen spoorwegovergang richting Geitenweg en de nieuwe rotonde richting Vaesrade. Voorheen stonden parallel lopend met het NS spoor een 15-tal Amerikaanse eiken die plaats hebben moeten maken voor de aanleg van de Buitenring.
Lou Houben vertelde over de geschiedenis van de plaats waar het kruis werd opgehangen:
Rond 1985 maakte de vader van Jos Ramakers, die timmerman was, voor alle kinderen van de Leeuwerweg een kruisje en ook een dat werd opgehangen aan een Amerikaanse eik in deze buurt. Rond 2000 is dit kruis verdwenen.
In 2010 komt er een nieuw kruis dat door pastoor L’Ortye wordt ingezegend. In 2011 werd dit kruis vernield, waarna er een nieuwe corpus wordt aangebracht.
In 2015 worden er veel eiken gekapt i.v.m. de aanleg van de Buitenring. Jos Ramakers en Math van Sprakelaar verwijderen daarom het kruis.
Nu is het opgeknapte kruis weer opgehangen aan de laatste overgebleven Amerikaanse eik.Terug