MARIE-LOUISE MOLL
juli 2018



Marie-Louise Moll werkt ongeveer 10 jaar als vrijwilliger voor onze parochie. Maar als vrijwilliger is ze al tientallen jaren actief.

“Ik ben in 1975 begonnen als lid van de plaatselijk EHBO-vereniging. Het diploma had ik in 1974 behaald. In 1983 ben ik penningmeester geworden van deze vereniging. Dit  ben ik geweest tot 1995. Als ervaren en actieve EHBO’er ben ik bij div. activiteiten geweest en heb assistentie verleend bij het jaarlijkse motorrijden in en om Wijnandsrade, en ook bij  de ronde van Nuth.

Toen mijn kinderen op de basisschool kwamen werd ik lid van de oudercommissie en heb daar het overblijven van de schoolkinderen georganiseerd.
Door mijn zoon ben ik ingerold in de organisatie van het Cultuur en Folklore festival op kasteel Wijnandsrade dat ruim 40 jaar elk jaar werd georganiseerd. Helaas is die activiteit in 2012 gestopt, jammer vooral omdat het een jaarlijks terugkerende activiteit was.

Doordat mijn partner nierpatiënt was, maakten we kennis met de dialysevereniging van de Nierstichting. Daar woonde ik zo’n goede voorlichtingsavond bij dat ik vond dat ik die opgedane kennis moest delen in een grotere kring. Dat groeide uit tot het organiseren van open dagen, informatieavonden, stands op beurzen, collectes. Ook ben ik voorzitter geweest van de afdeling Zuid-Limburg. Dat werk heb ik na het overlijden van mijn partner langzaam afgebouwd. Nu ben ik alleen nog collectant voor de Nierstichting.

Zo rond 1975 werd ik ook lid van de Zonnebloem. We waren een hechte club van vrijwilligers die de open dag organiseerde, de jaarlijkse boottocht, de welfare dinsdagmiddagen.
Gertie Meertens vroeg me toen ook om mee te gaan op ziekenbezoek in ziekenhuizen namens de Zonnebloem. Daar kwam een eind aan toen geen namen meer mochten doorgegeven worden. Ze vroeg me ook, rond 2010, of ik voor de parochie mee wilde gaan naar verpleegklinieken om daar de zieken van Nuth op te zoeken. Sinds Gertie er vanwege gezondheidsredenen mee moest stoppen, doe ik dit samen met Tiny Wehrens. We bezoeken mensen in verzorgingshuizen in Brunssum, Amstenrade, Hulsberg, Valkenburg, Heerlen en Voerendaal die daar blijvend of voor revalidatie verblijven. Meestal met tussenpozen van 6 tot 8 weken. Als iemand niet op de kamer aanwezig is b.v. vanwege onderzoeken, laten we een kaart achter met de foto van de kerk; zo ook als de patiënt niet aanspreekbaar is, zodat de familie weet dat er bezoek is geweest.

In 2009 werd ik gevraagd, weer op indicatie van Gertie, door het bestuur van het U.V.V. om projectleider van de vrijwilligers te worden in Op den Toren. Enkele jaren geleden stopte de samenwerking tussen de U.V.V. en Cicero Zorggroep/Zorgcentrum Op den Toren. Vanuit Zorgcentrum OdT werd mij gevraagd om als vrijwilliger verbonden te blijven aan het Zorgcentrum. Samen organiseerden we veel projecten voor de bewoners. Nu maak ik de overstap naar Huize d’Alzon in Hulsberg.”

En waar de kerkgangers Marie-Louise van kennen is natuurlijk haar werk als lector wat ze al een jaar of 10 doet. Ook hiervoor heeft Gertie, zelf lector toentertijd, haar gevraagd.
Een van de managementleden van Op den Toren vroeg haar een keer hoeveel uren ze besteedde aan haar werk daar. Dat kon ze onmogelijk zeggen: het is niet alleen de tijd dat ze daar aanwezig is, al haar voorbereidend werk en de uitwerking van projecten doet ze thuis.
“Dat is ook niet belangrijk. Ik vind het leuk werk, anders deed ik het niet. Ik houd van mensen, het geeft je een goed gevoel, voldoening.”

Terug