MIETS BONGAERTS
oktober 2012

Binnenkort is het Allerheiligen, de dag dat we onze dierbaren gedenken. De graven worden schoongemaakt en versierd met bloemen. De vrijwilliger van vandaag, Miets Bongaerts-Bemelmans, speelt regelmatig een rol bij het laatste afscheid van een geliefde. Ze is lid en coördinator van de Avondwakegroep. Deze groep krijgt veel positieve reacties van mensen die, noodgedwongen, hiermee te maken krijgen, maar ook van degenen die een avondwake bijwonen.

“We zijn gestart in februari 1999. Maar voorafgaand aan onze eerste avondwake hebben de leden van de groep twee jaar gebrainstormd, voorbereid en cursussen gevolgd. Jan Geraets was de kartrekker en stimulator van deze voorbereiding. Hij had een oproep in het Kerkklokje geplaatst. We zijn toen met 16 mensen begonnen. Marian Donders en ik hebben vanaf het begin de coördinatie gedaan. Vroeger belde pastoor Van Heijst een van ons als er iemand gestorven was. Nu belt Herman van den Berg Marian als er een avondwake zal zijn. Samen overleggen we dan wie van de groep aan de beurt is volgens het rooster. Voorkeur door de familie mag ook worden gegeven.
De groepssamenstelling is veranderd t.o.v. de begintijd. Het zijn nu 14 personen. De avondwake wordt nu gedaan door een ervaren lid en een nieuweling. Met z’n tweeën gaan ze dan op bezoek bij de familie van de overledene. We doen voorstellen voor de invulling maar altijd is de wens van de familie het belangrijkste. We vragen nu ook aan de familie of zij een “in memoriam” willen maken. Zij kennen de overledene het beste en vaak zegt men later dat het bij elkaar zitten en samen dit memoriam maken heel positief werkte.
Alleen Bertie Bemelmans en ik werken ook mee aan de invulling van een crematiedienst. Hiervoor kunnen we trouwens nog een persoon gebruiken.
Er zijn ook drie gastvrouwen. Een gastvrouw begroet de familie bij de kerkdeur, neemt de steen en foto in ontvangst, wijst de plaatsen aan, staat bij het condoleanceregister. Als de familie van buiten Nuth komt is het prettig om hen zo de weg te wijzen.
Bij de avondwake wordt de tekst van de gedenksteen vermeld. Bij het familiebezoek is over deze traditie gesproken. We moedigen de familie aan om zelf een steen te zoeken of uit de tuin te nemen. Natuurlijk is er altijd een voorraad stenen waarvoor de koster zorgt en waarvan gebruik kan worden gemaakt. Deze steen wordt aan het einde van de uitvaartmis bij de andere gedenkstenen gelegd. (De teksten van de stenen worden 2x per jaar opgenomen in het “stenenboek” en zijn ook te lezen op de website.) De teksten die we gebruiken halen we uit boekjes die de parochie hiervoor ter beschikking heeft, maar andere passende teksten en dus ook de inbreng van familie kunnen in een avondwake worden opgenomen. Het aantal avondwaken loopt terug.
Wat ik verder nog doe? Ik ben regiobestuurder van de Zonnebloem. We sturen 10 afdelingen aan.
Voor de bewoners van Adelante is er een liturgische werkgroep opgericht o.l.v. de pastorale werkster. Twee leden stellen elke zondag een woord- en communieviering samen. Een keer per maand ben ik aan de beurt. Hobby’s? Ik maak glas-in-loodramen. Giel geeft hiervoor workshops. Ik schilder iconen en volg daarvoor cursussen en ik beeldhouw. Bovendien tennis ik elke week.
En dan hebben we nog twee kleinkinderen waar we gek op zijn.”

Men kan concluderen dat het vrijwilligerswerk van Miets dus eigenlijk een voortzetting is van het maatschappelijk werk dat ze vroeger deed.


Miets Bongaerts


Terug