CITA JARABIK-TEUWEN
mei 2018Vandaag komt Cita Jarabik-Teuwen aan het woord. Kort nadat ze in Nuth kwam wonen -  toen ze trouwde in 1969 - werd ze, en is ze nog steeds, lid van het Dameskoor en later van het Gemengd Kerkkoor. Hierdoor verliep de ‘inburgering’ in Nuth soepeler. In Herten zong ze ook in het Dameskoor.

”Ik ben geboren in Merum, een kleine dorpsgemeenschap van Herten, als nummer 2 van 12 kinderen en als oudste meisje. Mijn moeder wilde dat ik leerde naaien. Aangezien mijn tante een naaischool had ging ik daar op les. Ze was heel streng maar ik heb er goed leren naaien en heb van die opleiding nooit spijt gehad.
Voor ons gezin heb ik toen uiteraard alles moeten naaien. Na de oorlog werd van oude kleren iets nieuws gemaakt.
Ik heb in een Singerwinkel gewerkt. Mensen kwamen met speciale vragen om te maken: men gaf een stukje stof en daarmee maakte ik knopen of gespen. Als de baas een nieuwe machine verkocht had moest ik mee om de klant te instrueren en de machine te demonstreren.
Later werkte ik als ontwerpster voor de confectie-industrie: jurken, blouses enz. Vanaf een tekening maakte ik voor maat 40 de knippatronen. Een andere medewerkster maakte met behulp hiervan de patronen voor de andere maten.
In Herten was ik  leidster van een ‘missienaaiclub’. Er woonde een missionaris in onze buurt die ons vroeg om kleren voor de mensen in zijn missiegebied te naaien.
Ik woonde al in Nuth toen de pastoor van Herten me vroeg om 12 togen te naaien voor de misdienaars.

In onze parochie repareer ik zo nodig de altaardwalen enz. In het verleden heb ik de randen hersteld van de processiehemel toen die aan een grote restauratiebeurt toe was.
Naaien is altijd een hobby gebleven, naast lezen. In het verleden vond ik het ook leuk om voordrachten te maken en voor te dragen. In Herten speelde ik mee in toneelstukjes.”

Cita wordt 23 mei 86 jaar maar u ziet dat ze nog volop deel uitmaakt van onze parochiegemeenschap.

Terug