KERKKLOKJE VAN 7 NOVEMBER 2018

Pastoor Geilen
tel. 045 5241208 
Kapelaan Amal tel. 06 84885884
Koster H. v.d. Berg tel. 045 5242134
Parochiebureau voor vragen en intenties op dinsdag en vrijdag in de pastorie door vrijwilligers uit de parochie. (Op vrijdag is pastoor Geilen aanwezig.) Telkens van 09.30 -10.30 uur, tel. 5241208.
Bankrekeningnummers:
Kerkbijdrage: NL50 RABO 0137 7015 19 of NL90 INGB 0001 0346 51 t.n.v. Parochie H. Bavo
Misintenties en andere betalingen: NL32 RABO 0137 7038 80 t.n.v. Parochie H. Bavo
Klussendienst: De klussendienst doet kleine klusjes voor die mensen die niemand hebben die hen kan helpen. Telefonisch opgeven (5241208) op dinsdag en vrijdag van 9.30u.-10.30u.
Ziekencommunie/ziekenbezoek: Als u de H. Communie wilt ontvangen op de eerste vrijdag van de maand of bezoek van pastoor op prijs stelt kunt u dat doorgeven op tel. 045 5241208. Ook voor ziekenbezoek in het ziekenhuis of kliniek door vrijwilligers kunt u dit nummer bellen.
Website: www.bavonuth.nl
E-mailadressen: pastoor@bavonuth.nl; kapelaan.amal@bavonuth.nl; vice-voorzitter@bavonuth.nl; secretariaat@bavonuth.nl; redactiekerkklokje@bavonuth.nl.
Facebookpagina:Parochies Nuth en omstreken.

MISINTENTIES VAN 10 t/m 16 NOVEMBER 2018
Zaterdag 10 november (Dameskoor) 19.00 uur
voor:
- Gerda Beerkens-Poels vanwege verjaardag;
- 9e jrd. Anna Delbressine-Wouters, tevens voor echtgenoot Math en dochter Paula.
Zondag 11 november (St. Caeciliafeest Bavokoor) 09.30 uur voor:
- Ed Tekstra (ofg):
- jrd. Anna Maria Bemelmans (stg);
- jrd. ouders Sjef en Lies Waltmans-Moederscheim;
- Sjir Souren (ofg);
- zeswekendienst Isabella Wasbauer
12.00 uur: “Poolse mis”
Maandag 12 november 09.00 uur
Woensdag 14 november 09.00 uur
Vrijdag 16 november 09.00 uur
15.00 uur:
uitstelling en aanbidding van het Allerheiligste

1. THEMA: Wie alles durft te geven

Jezus laat zich kennen als iemand die goed weet te observeren. In de dorpen waar Hij komt, bestudeert Hij blijkbaar het gedrag van de plaatselijke bevolking.
Hij zag dat hooggeplaatsten misbruik maakten van hun positie ten koste van vele mensen.
Zijn boodschap wordt vooral geleefd door gewone mensen, soms zonder dat zij zich ervan bewust zijn. Ook dat heeft Jezus gezien bij zijn observatie van het gedrag van mensen. In de kring van zijn leerlingen vertelt Hij wat Hij met eigen ogen in de tempel gezien heeft. Hij is getroffen door wat Hij een arme weduwe zag doen bij het offerblok.
In bijbelse tijden was een weduwe iemand die was aangewezen op ondersteuning van de familie en de gemeenschap. Van de ene op de andere dag stond haar leven op de kop. In de Bijbel wordt voortdurend tot deze ondersteuning opgeroepen. De weduwe staat met de wees en de vreemdeling voor de kleine en kwetsbare mens naar wie Gods voorkeur uitgaat en die de steun van de sterken nodig heeft.
Het frappante is nu echter dat deze weduwe in beide verhalen van komend weekend juist zelf tevoorschijn komt als de grootste en de sterkste. De weduwe uit Sarefat, die zelf niets meer heeft, geeft aan de vreemdeling Elia, het laatste dat zij en haar zoon nog hebben om van te leven. En de weduwe uit het evangelie geeft het weinige dat zij heeft te delen, twee penningen, eveneens alles waar ze van leven moest.
Als je denkt dat je niet veel te bieden hebt en dat wat jij te bieden hebt niet de moeite waard is, als je denkt dat je maar een klein radertje, een klein onderdeel bent dat gemist kan worden, dan vergis je je. In Gods ogen is iedere mens gelijk en meer dan de moeite waard.
Pastoor Jan Geilen

2. PAROCHIEAGENDA
- elke donderdag van 15.00-16.00 uur: mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen of gewoon een gesprek in de kerk met pastoor Geilen.
- vrijdag 9 november 19.00 uur: Sint Maarten

3. DOEN OF LATEN?
Meestal heb ik wel een idee waarover ik ga schrijven. Maar deze keer komt mij geen onderwerp aanwaaien. Dat maakt onrustig, ik moet iets vinden, ik surf in gedachten van het ene onderwerp naar het andere, verwerp ze weer. En zo zoekend en denkend merk ik dat wachten op iets, op inspiratie, moeilijk is. Wij zijn gewend om actief te handelen. Iets laten zoals het is of simpel wachten, geduld hebben, passief blijven wordt niet meer erg gewaardeerd. Voel je je niet gelukkig? Hup, afspraak bij een psycholoog. Een pijntje? Snel naar de dokter. Verdriet en rouw? Blijf er niet in steken, doe iets. We zijn actieve doeners geworden. Daar is niets mis mee, maar als we die kant eenzijdig waarderen, de passieve dimensie verliezen, dan worden we gejaagde, voortgedreven mensen. Dan benadrukken we dat ons leven maakbaar is en… dat we zelf de zware verantwoordelijkheid torsen om dat leven optimaal te verwezenlijken. Goed is dan niet meer goed  genoeg, neen, je moet er alles uithalen. Dat kan benauwend zijn en leiden tot continue stress.
Het leven heeft ook een passieve dimensie, stilstaan bij gevoelens, je afhankelijk weten van anderen, verveling toelaten… gewoon alleen maar er zijn. Als je dat kan toelaten, dan gaat je rennen en hollen weer over op lopen, wandelen en misschien even stilstaan. En dat laatste hoeft niet altijd achteruitgang te zijn, zoals vaak wordt beweerd. Dan krijg je tijd om even om je heen te kijken, om een ander geluid te horen, om te voelen hoe iemand je zacht bij de arm neemt.
Doener of dromer, handelen of afwachten, ze hoeven niet tegenover elkaar te staan, ze zijn er alle twee in elk mens. Ik hield op met krampachtig een onderwerp te zoeken en zo ontstond deze column….
Marie-Rose Van de Wall

4. VRIJWILLIGERS GEVRAAGD
De kerk wordt weer grondig gepoetst door de dames/heren.
Diegene die graag wil meedoen en een steentje poetsen, wil bijdragen - want samen is het leuker en gemakkelijker – kan zich aanmelden bij Wies Collaris tel.nr. 045-5243049 of bij Griet Waltmans 045-5242714, of kom 19 november kijken, want dan is de poetsploeg bezig.

5. DROMEN
Een jongen had een droom; hij ging een winkel binnen. Achter de toonbank zag hij een engel en vroeg: “Wat verkoopt U mijnheer?”  De engel antwoordde: “Alles wat je maar wilt.” “Wel,” zei de jongen: “Ik zou graag willen: het einde van de oorlog in heel de wereld, meer bereidwilligheid om met elkaar te overleggen, aandacht voor kleine en zwakke mensen….” De engel onderbrak hem en zei: “Sorry, jonge man, we verkopen geen vruchten, we verkopen hier alleen zaadjes.”
(Uit: “Een parel voor elke dag”)

6. VERVOER NAAR DE KERK
Mensen die graag naar de kerk willen komen, maar daar fysiek niet meer goed toe in staat zijn, kunnen zich melden bij het parochiebureau. We zoeken dan vrijwilligers die voor vervoer of begeleiding kunnen zorgen. Het parochiebureau kunt u telefonisch bereiken op dinsdag en vrijdag van 09.30 uur tot 10.30 uur op tel.nr 5241208.

7. THEOLOGIE STUDEREN IN DEZE TIJD
Veel mensen zijn op zoek naar zingeving en verdieping. Heb je ook interesse in de achtergronden van het christelijk geloof? Wil je meer weten over Bijbelverhalen, heb je interesse in filosofische of theologische vragen? Of zou je zelf graag actief willen zijn in de pastoraal of de catechese? 
In Limburg bestaan twee weekendopleidingen die hiertoe allerlei mogelijkheden bieden. De catechistenopleiding Kairos is heel praktisch voor mensen die in parochies actief zijn en graag wat meer verdieping willen over bijvoorbeeld liturgie, catechese, doopvoorbereiding of rouwverwerking. Het Theologisch Instituut Rolduc biedt een opleiding op HBO-niveau voor mensen die van theologie hun beroep willen maken, bijvoorbeeld als diaken, pastoraal werker of werkster, geestelijk verzorger of catecheet. Bij beide opleiding ben je ook welkom als je alleen uit persoonlijke interesse een of meer modules wilt volgen. 
Meer weten? Kom eens kennismaken!
Kairos t.a.v. Gerwin Lux-Zinzen; T: 045 – 5466930
E: g.lux@bisdom-roermond.nl ; I: www.catechistenopleiding.nl
Theologisch Instituut Rolduc, t.a.v. rector Lambert Hendriks
T: 045 – 5466810 ; E: rector@rolduc.nl ; I: www.rolduc.nl

8.
TWEEDEHANDS BOEKENBEURS TE WITTEM
Laatste boekenbeurs in de Kloosterbibliotheek Wittem.

Dit jaar voor het laatst organiseert de Kloosterboekwinkel een grote tweedehands boekenbeurs in de monumentale Kloosterbibliotheek. De reorganisatie van het boekenbestand van de Kloosterbibliotheek is een continu proces. Verschillende kloosters moesten hun bibliotheek afstoten en de laatste jaren kwamen daar de bibliotheken bij van overleden paters. Dubbele exemplaren worden nu verwijderd en sommige thema’s worden in zijn geheel afgevoerd. Deze interessante boeken worden ter verkoop aangeboden in de boekenbeurs, waarbij zeker voor ieders gading iets te vinden is.
Zaterdag 10 en zondag 11 november van 10.00-16.30 uur. Toegang vrij.

9. EEN ZOEKTOCHT IN HET LANDSCHAP VAN AFSCHEID EN VERLIES

‘Hoe lang is het nu geleden?’ Wie rouwt hoort regelmatig deze vraag. Hij komt vaak van mensen die leven in de haasttijd: de tijd van snelle antwoorden en oplossingen. Ook nabestaanden zelf kennen deze tijd van vroeger. Na hun verlies zijn zij echter in een vertraagde tijd beland. Veel gaat in een slakkengang, het is aanmodderen. Dit verschil tussen haasttijd en vertraagde tijd leidt over en weer tot onzekerheid en onbegrip. Dat is een van de waardevolle inzichten die Marinus van den Berg in Rouwen in de tijd uitwerkt.
Een tweede inzicht is dat rouwen om een andere taal vraagt: meer gericht op beleving, minder op adviezen en oplossingen.
In dit boek heeft de schrijver zijn professionele ervaring geordend rond thema’s als ‘tijd’ en ‘zingeving’. Rouwen gebeurt in de tijd en in vier centrale zingevingsgebieden die zich in de loop van een mensenleven steeds wijzigen.
Een boek voor wie zelf rouwt, en voor wie rouwende mensen beter wil leren begrijpen om hen te kunnen steunen.
Te koop bij boekhuis “Carolushuis”. Prijs € 23,00. Ga daarvoor naar de website: www.carolushuis.nl

WEET U DAT:
- zondagmiddag 2 december 2018 een Speculaasconcert in de kerk plaatsvindt?
  Wie meedoet is een verrassing!!!.
- de Poolse mis op zondag nu om 12.00 uur begint?
- vanaf januari 2019 de mis op zaterdagavond vervalt?
- de opgegeven intenties worden doorgeschoven naar de erop volgende zondag?
- de vrijwilligersavond van onze parochie wordt gehouden op 18 januari 2019?
- op 16 november de lezing van Academie Rolduc plaatsvindt?
 
CITAAT VAN DE WEEK:
Mensen zonder deadlines leven langer.

Terug