KERKKLOKJE VAN 28 NOVEMBER 2018

Pastoor Geilen
tel. 045 5241208 
Kapelaan Amal tel. 06 84885884
Koster H. v.d. Berg tel. 045 5242134
Parochiebureau voor vragen en intenties op dinsdag en vrijdag in de pastorie door vrijwilligers uit de parochie. (Op vrijdag is pastoor Geilen aanwezig.) Telkens van 09.30 -10.30 uur, tel. 5241208.
Bankrekeningnummers:
Kerkbijdrage: NL50 RABO 0137 7015 19 of NL90 INGB 0001 0346 51 t.n.v. Parochie H. Bavo
Misintenties en andere betalingen: NL32 RABO 0137 7038 80 t.n.v. Parochie H. Bavo
Klussendienst: De klussendienst doet kleine klusjes voor die mensen die niemand hebben die hen kan helpen. Telefonisch opgeven (5241208) op dinsdag en vrijdag van 9.30u.-10.30u.
Ziekencommunie/ziekenbezoek: Als u de H. Communie wilt ontvangen op de eerste vrijdag van de maand of bezoek van pastoor op prijs stelt kunt u dat doorgeven op tel. 045 5241208. Ook voor ziekenbezoek in het ziekenhuis of kliniek door vrijwilligers kunt u dit nummer bellen.
Website: www.bavonuth.nl
E-mailadressen: pastoor@bavonuth.nl; kapelaan.amal@bavonuth.nl; vice-voorzitter@bavonuth.nl; secretariaat@bavonuth.nl; redactiekerkklokje@bavonuth.nl.
Facebookpagina:Parochies Nuth en omstreken.


MISINTENTIES VAN 1 t/m 7 DECEMBER 2018
Zaterdag 1 december (Dameskoor) 19.00 uur
voor:
- Henk Frissen, tevens voor ouders en schoonouders;
- jrd. Hub Horsmans (stg).
Zondag 2 december (Vredeskoor) 09.30 uur voor:
- jrd. Harry en Wilhelmina Vossen-Feldker, dochter Lies Paulus-Vossen en zoon Wiel (stg);
- jrd. Leo Lemans en echtgenote Elisabeth Huijts (stg);
- jrd. Zef en Maria Heijlands-Cobben;
- jrd. ouders Habets-Driessen.
12.00 uur: “Poolse mis”
13.30 uur: doop Mathis Bisscheroux
Maandag 3 december 09.00 uur
voor:
- voor de levende en overleden leden van KBO St. Barbara
Woensdag 5 december 09.00 uur
Vrijdag 7 december 09.00 uur
15.00 uur:
uitstelling en aanbidding van het Allerheiligste

1. THEMA
Geluk is niet te koop, maar te ontvangen.

Komend weekend begint de tijd van advent. De eerste adventskaars wordt aangestoken. Advent heeft te maken met vooruitkijken, verwachten dat Hij komt: God in de gestalte van een mensenkind. In vier zondagen leven we toe naar kerst en zo bereiden we ons voor op de geboorte van Jezus, de Zoon van God. Advent is ook waakzaam vooruitkijken naar zijn terugkomst. Dan zal zijn koninkrijk zich ten volle ontvouwen in deze wereld. Dan zal God de wereld volkomen nieuw maken. Naar die toekomst zijn wij op weg.
De advent zou je ook een tijd kunnen noemen om God toe te laten. God komt naar ons toe. Hij klopt aan onze deur om binnen te mogen komen. In de advent bereiden wij ons voor op een zo intens mogelijk vieren en beleven van Gods wonen in ons midden.

Wat verwachten wij eigenlijk van het leven? Zijn we niet allemaal op zoek naar geluk? Geluk voor onszelf en voor anderen? Dan is deze verwachtingstijd de ideale tijd bij uitstek om naar dit geluk op zoek te gaan. Want geluk, zo weten we maar al te goed, zit niet in grote dingen. Geluk zit juist in de kleine dingen, de kleine gebaren. En soms gebeurt er iets groots in het klein.
De advent omvat dus niet alleen vier weken voor Kerstmis, maar is veeleer een houding van waakzaamheid en verlangen. Uitzien naar iemand die ons het geluk brengt dat we in deze tijd zo nodig hebben. De advent is een manier van kijken en horen, van denken en voelen. Advent is leven in verwachting van wat God ons aan geluk kan schenken. Een klein kind, ja zijn eigen Zoon, teer en kwetsbaar.
Advent is zien hoe ver de nacht al is, uitkijken naar het Licht van de dageraad die komt!
Pastoor Jan Geilen

2. PAROCHIEAGENDA
- elke donderdag van 15.00-16.00 uur: mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen of gewoon een gesprek in de kerk met pastoor Geilen.
- 2/3 december, 1e weekend van de maand: collecte bestemd voor onderhoud kerk
- zondag 2 december 14.30 uur: speculaasconcert in de kerk
- maandag 3 december 09.00 uur: Barbaraviering
-
maandag 3 december 20.00 uur: doopvoorbereiding Nuth en Vaesrade in de pastorie
- vrijdag 7 december: vanaf 10.30 uur ziekencommunie
- 8 december: kerstvoedselactie bij de winkels
- op 8 en 9 december zijn de kerken weer open voor de kerstvoedselactie

3. DE VRIJWILLIGER

Het kerkbestuur heeft het vanaf 2008 moeten doen zonder secretaris (behoudens een heel korte periode). Maar sinds juni 2017 maakt weer een secretaris deel uit van het team: Hans Franssen.
“We wonen sinds juli 2015 in Nuth; Julienne, mijn vrouw, en ik wilden beiden iets doen als vrijwilligers in de parochie en gemeenschap. Julienne was in Klimmen, waar we lang hebben gewoond, penningmeester van het kerkbestuur. Ik was in Sibbe, waar ik ben opgegroeid, voordat ik ging studeren lid van de parochieraad. Dus toen ik werd gevraagd om toe te treden heb ik hierop ja gezegd.
Omdat er al zo lang niets meer aan het archief was gedaan ben ik dat gaan uitzoeken en ordenen, wat een grote klus is waar ik nu al een jaar mee bezig ben.
Naast het maken van de verslagen van de vergaderingen zorg ik voor de correspondentie met de verschillende instanties, maak de pachtovereenkomsten en verwerk administratieve en contractuele zaken. We kunnen als kerkbestuur bouwen op veel vrijwilligers, het parochiebureau in het bijzonder ontzorgt veel administratief werk.
Ik vertegenwoordig onze parochie in de werkgroep Vierkerk, het overlegorgaan van de vier parochies Nuth, Wijnandsrade, Hulsberg en Vaesrade. Het bisdom heeft als richtpunt om tot verdergaande samenwerking van de parochies te komen. Maar de besturen willen van onderop de samenwerking tot stand brengen waarbij de afzonderlijke parochies zichtbaar bestuurd blijven. Er is een begin gemaakt door voor de vier parochies één licentie aan te vragen voor het verplichte programma van de administratieve en financiële verwerking. Anders moest er voor vier licenties worden betaald.”
Zorgen over onze parochie?
“Die zijn er natuurlijk op velerlei gebied. Ook hier zie je een kleine vergrijzende parochiegemeenschap. Er zijn veel gedreven vrijwilligers, maar ook van hen wordt de gemiddelde leeftijd elk jaar hoger.
De kerk en parochie hebben generaties lang een speciale rol gehad in het dorp; daar is lang aan gewerkt, die moeten we in stand houden.
Julienne is inmiddels ook toegetreden tot de vrijwilligers: ze is lid van het Processiecomité en de werkgroep Kruisen en kapellen. Als uitvloeisel van het Taalcafé, dat elke woensdagavond in de bibliotheek plaatsvindt is, geeft ze nu Nederlandse les aan een aantal statushouders.”
Hobby’s, andere bezigheden?
“Ik ben nu gepensioneerd en heb naast mijn baan altijd in natuurbeheer gezeten en ben nog een beetje hobbyboer. Nu hebben we alleen nog schapen en kippen en is er een fruitwei. Onze boerderij bezit nog een origineel bakkes, waarin o.a. de vlaaien met ons fruit gebakken (kunnen) worden.
In het onderhoud van de boerderij en moestuin gaat ook veel tijd zitten. In ons vorige huis had ik een stroopstokerij; nu assisteer ik daar alleen nog.
Verder ben ik betrokken bij verschillende maatschappelijke stichtingen. Ik wandel, fiets en lees graag en ben actief bezig met regionale en lokale geschiedenis.
Bovendien zijn we de ouders van vier dochters en grootouders van tien kleinkinderen.”
Mariet de Visser

4. SPECULAASCONCERT OP 2 DECEMBER
Het kerkbestuur heeft op zondagmiddag 2 december om 14.30 uur een Speculaasconcert georganiseerd in de Bavokerk.
Het programma ziet er als volgt uit:
- het Clarinet Choir o.l.v. Elly Ernst uit Schinveld: 20 personen die verschillende klarinetten bespelen
- Nicole Dubois uit Nuth
- Dameskoor Sing4U uit Hulsberg
Pauze: koffie met speculaas
- Fanfare St. Donatus uit Grijzegrubben
Geen entree maar vrije gave voor het onderhoud van de kerk.

5. JUBILARISSEN BAVOKOOR
Op
11 november jl. heeft het Gemengd Bavokoor haar jaarlijkse Caeciliafeest gevierd. Tijdens dit samenzijn werden 4 jubilarissen gehuldigd.
Op bijgevoegd kleurig plaatje presenteren wij met trots onze 4 jubilarissen (allemaal alten). V.l.n.r.: Mia Cremers 12,5 jarig jubileum,
Corry van Kruchten 12,5 jarig jubileum,
Fieny van Engelen 25-jarig jubileum,
Hilly van der Leeuw 40-jarig jubileum.
Zie hier 90 jaar zangplezier!!!!

6. JE MOET HET MAAR WETEN:
Het ontstaan van de advent en de adventskrans: De laatste vier weken vóór Kerstmis worden de advent genoemd. De naam komt van het Latijnse woord ‘adventus’, wat ‘komst’ betekent. Dit verwijst uiteraard naar de komst van het Kerstkind. We vieren dan dat God zelf via zijn zoon Jezus mens geworden is. Met kerstmis vieren we dus de komst van God op aarde en de advent is de voorbereidingstijd daarop.
In de kerk is de advent ook een periode van inkeer en bezinning. De liturgische kleur is daarom paars, de kleur van de boetvaardigheid. Op de derde zondag van de advent mag de kleur roze zijn, als teken dat de advent halverwege is en het kerstfeest voorzichtig zijn licht vooruitwerpt. In een ver verleden gold de advent ook als een vastentijd, maar dat gebruik is in 1917 al officieel afgeschaft. Van 17 december tot 24 december is de kerstnoveen. In die periode zijn er geen gedachtenissen van heiligen.
Het is niet helemaal zeker hoe de advent als aparte voorbereidingstijd is ontstaan. Vermoedelijk is de traditie in de vijfde eeuw vanuit de Oosterse Kerken in Frankrijk en Spanje terechtgekomen. De advent wordt voor het eerst genoemd in een boek van Gregorius van Tours, die in de 6e eeuw leefde. Hij beschrijft dat er rond het jaar 480 in delen van Frankrijk een voorbereidingstijd vóór kerstmis bestond. Al was er toen waarschijnlijk sprake van een periode van zes weken, die op 11 november begon en tot Driekoningen doorliep.
Dat de advent maar vier zondagen kent, dateert uit de 10e eeuw. Vanuit Zuid-Europa had de advent vooral een feestelijk karakter, terwijl Ierse monniken later vooral het boetekarakter van de advent benadrukten. Tegenwoordig is de advent een combinatie van beide: een tijd van inkeer en tegelijkertijd een hoopvol uitzien naar de geboorte van Jezus.
Adventskrans. Soms denken we wel eens dat alle tradities in de kerk eeuwenoud zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo is het gebruik om een adventskrans op te hangen nog geen 200 jaar oud. En bovendien van protestantse oorsprong. In 1838 introduceerde de Duitse predikant Wichern voor het eerst een houten krans waarop kaarsen werden aangestoken. Rond 1860 werd de krans met dennentakken bekleed. Pas aan het einde van de19e eeuw werd het gebruik ook in katholieke kringen overgenomen. De gewoonte om een adventskrans met wijwater te zegenen dateert pas uit de jaren twintig, dertig van de vorige eeuw.

6. BISSCHOPSWIJDING MGR. HARRIE SMEETS
Op zaterdag 8 december wordt mgr. Harrie Smeets in de kathedraal van Roermond tot bisschop gewijd en geïnstalleerd als 24e bisschop van Roermond. De zeer plechtige eucharistieviering begint om 10.30 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO 2 door de KRO en de regionale televisiezender L1.

7. KERSTWERELD ROLDUC
In en om abdij Rolduc in Kerkrade is er op zaterdag 1 en 8 en zondag 2 en 9 december een grote kerstmarkt met meer dan vijftig kraampjes en medewerking van onder meer diverse koren uit de regio Parkstad. De markt is open van 11.00 uur tot 17.00 uur. Entree: volwassenen € 3,50; kinderen € 1,50. Meer informatie op de website van www.kerstwereldrolduc.nl .

WEET U DAT:
- vanaf januari 2019 de mis op zaterdagavond vervalt?
- op zondag 23 december weer de jaarlijkse pelgrimage plaatsvindt naar Banneux?
- u hierover meer kunt lezen op www.spvlimburg.nl ?
 
GEDICHT VAN DE WEEK: (Bij de Advent)
Tussen voleinding en Advent
nu de nachten langer worden
kouder, banger
nu de dagen schraler worden
de mensen tasten
naar wat liefde is
turen wij naar de dag van morgen
de dag van morgen
ach wanneer breek bij ons in
o God die liefde zijt
en zaai in ons uw licht
(Jan Groenleer; Uit: Zoals nog nooit een Ster, Zoetermeer 2001)

Terug