KERKKLOKJE VAN 14 NOVEMBER 2018

Pastoor Geilen
tel. 045 5241208 
Kapelaan Amal tel. 06 84885884
Koster H. v.d. Berg tel. 045 5242134
Parochiebureau voor vragen en intenties op dinsdag en vrijdag in de pastorie door vrijwilligers uit de parochie. (Op vrijdag is pastoor Geilen aanwezig.) Telkens van 09.30 -10.30 uur, tel. 5241208.
Bankrekeningnummers:
Kerkbijdrage: NL50 RABO 0137 7015 19 of NL90 INGB 0001 0346 51 t.n.v. Parochie H. Bavo
Misintenties en andere betalingen: NL32 RABO 0137 7038 80 t.n.v. Parochie H. Bavo
Klussendienst: De klussendienst doet kleine klusjes voor die mensen die niemand hebben die hen kan helpen. Telefonisch opgeven (5241208) op dinsdag en vrijdag van 9.30u.-10.30u.
Ziekencommunie/ziekenbezoek: Als u de H. Communie wilt ontvangen op de eerste vrijdag van de maand of bezoek van pastoor op prijs stelt kunt u dat doorgeven op tel. 045 5241208. Ook voor ziekenbezoek in het ziekenhuis of kliniek door vrijwilligers kunt u dit nummer bellen.
Website: www.bavonuth.nl
E-mailadressen: pastoor@bavonuth.nl; kapelaan.amal@bavonuth.nl; vice-voorzitter@bavonuth.nl; secretariaat@bavonuth.nl; redactiekerkklokje@bavonuth.nl.
Facebookpagina:Parochies Nuth en omstreken.

MISINTENTIES VAN 17 t/m 23 NOVEMBER 2018
Zaterdag 17 november (Fanfare St. Donatus) 19.00 uur
voor:
- Bertha Spaetgens-Hendriks (ofg);
- jrd. echtpaar Zautsen-Florax (stg);
- jrd. Tonnie Heuijerjans-Schoffelen;
- Jan Moonen, t.g.v. vaders verjaardag (ofg);
- jrd. Jo van Ham;
- Nelly en Eugène Wouters-van Eert;
- jrd. ouders Jan en Gerda Gerards-Pisters en kleinzoon Cyril;
- zeswekendienst Sibilla Zeijen-Conjaerts.
Zondag 18 november (Schola) 09.30 uur
voor:
- Jeanette en Sjeng Bertrand en dochter Rosalie;
- jrd. ouders Joep en Mientje Hamers-Trienes en zoon Martin;
- Wiel Brassé en schoondochter Esther;
- ouders Bemelmans-Nelissen en dochters Jeanny en Marleen.
12.00 uur: “Poolse mis”
14.00 uur: doop Kai Offermans
Maandag 19 november 09.00 uur
Woensdag 21 november 09.00 uur
Vrijdag 23 november 09.00 uur
15.00 uur:
uitstelling en aanbidding van het Allerheiligste

1. THEMA: Ondanks verdrukking, de moed niet verliezen

Soms lijken we in ons leven ons houvast te verliezen. Onze toekomst wordt onzeker en bedreigend, alsof de zon verduisterd raakt en de maan geen licht meer geeft.
Het is zoeken naar aanknopingspunten en herkenningstekens. In zulke omstandigheden mag je terugdenken aan wat Jezus gezegd heeft. Hij spreekt woorden die ons kunnen bemoedigen: hoezeer iemand zich ook bedreigd voelt, uiteindelijk is bij God redding en toekomst. Als de nood het hoogst is, is de redding vaak nabij.
Met zijn woorden heeft Jezus zonder twijfel de bedoeling om zijn toehoorders moed in te spreken en geen angst aan te jagen over wat er te gebeuren staat. Hij wil ons immers bevrijden van angst en moedeloosheid door ons te bemoedigen: wat er ook gebeurt, hoe groot de verschrikkingen ook zullen zijn, weet dat er een resoluut einde aan komt, dat dit niet blijft duren.
Het is een vraag aan onszelf: wat zou ik vandaag nog willen doen als ik wist dat morgen mijn wereld verging? Wat wordt dan voor mij onbelangrijk en wat doet er echt toe? Welke keuzes ga ik dan maken. Daarover nadenken kan helpen om tot die juiste keuzes te komen. Wellicht is dit voor ieder van ons anders en toch sluiten de meeste verlangens bij elkaar aan. Oprecht van hart blijven en Jezus’ woorden bewaren die niet voorbijgaan, leven met Hem en wandelen in het licht.
We gaan op het einde van het kerkelijk jaar aan en dan horen we deze voor menigeen beangstigende teksten. Maar we mogen hoop en kracht putten uit zijn toezegging dat Hij terug zal komen. Jezus wil ons oproepen tot waakzaamheid en oplettendheid. Waakzaam en oplettend over elkaar.
Pastoor Jan Geilen

2. PAROCHIEAGENDA
- elke donderdag van 15.00-16.00 uur: mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen of gewoon een gesprek in de kerk met pastoor Geilen.
- vrijdag 23 november 19.00 uur: kruisinzegening Hellebroek

3. 10 OKTOBER 2018
Gegeven mijn status als nog redelijk vitale (hoog)bejaarde beweeg ik me als vrijwilliger vooral in Nuth en directe omgeving. Ik heb vaste afspraken in de week, waar ik vanwege de privacy niets over zeg. Ik heb ook spontane ontmoetingen en overpeinzingen met en over personen en zaken, die ik tegenkom. Ik wil de lezer van een hiervan iets vertellen.
Op  woensdag 10 oktober zie ik ’s morgens op mijn I-Phone dat er om 12.00 uur een persconferentie is bij het bisdom in Roermond. Ik zet  om 12.00 uur de tv aan op L1 en daar komt hij binnen: de nieuwe bisschop van Roermond in gezelschap van de perschef en de vicaris-generaal, die de zaken in het bisdom behartigd heeft na het vertrek van bisschop Frans Wiertz in december 2017.
Daar zit inmiddels Mgr. Harrie Smeets, de nieuw benoemde bisschop. Hij is officieel pastoor-deken van Venray, maar in werkelijkheid, als hij het woord neemt, zit daar een pastoor, die met gewone woorden vertelt wat hem is overkomen na het telefoontje van de nuntius, de gezant van de paus in Nederland, afgelopen maandag.
Hier zit geen hooggekwalificeerde professor- theoloog, maar een pastor uit de praktijk die in de jaren in Venray de mensen heeft bereikt en met hen heeft gepraat en gebeden.
Zelf ben ik blij dat de keuze van de paus op deze Harrie Smeets is gevallen, die als pastor veel overeenkomsten heeft met Paus Franciscus naar mijn mening. Geen man van het hanteren van strenge regels en wetten. Een man die luistert naar mensen en samen met hen tot een oplossing komt bij vragen over leven, dood, hemel, hel enz.
Zijn lijfspreuk: “In Godsnaam mensen liefhebben”, vind ik uitstekend door hem gekozen. Het gaat om mensen met al hun vragen in het leven en daarna. Heel veel minder om kerkgebouwen, parochies sluiten of handhaven, wetten en structuren strikt hanteren enz. Ik wens hem kracht en inspiratie toe van God, van ons allemaal om de Kerk van Limburg menselijk en met liefde te besturen en te leiden. Veel van wat rustend bisschop Frans Wiertz heeft uitgedragen als hoofd van de Kerk in Limburg blijft behouden, wordt voortgezet, is mijn stellige hoop en overtuiging.
Jan Janssen

4. CAFÉ  PLEISTERPLAATS
Op zondag 18 november staan de deuren van het Kabuuske weer open voor onze Café Pleisterplaats.
We gaan met elkaar praten over wat ons bezig houdt nu de donkerdere maanden weer komen. Vaak ervaar je verlies, alleen zijn, dan nog meer. Zo kunnen we steun bij elkaar vinden.
Natuurlijk sluiten we weer af met iets gezelligs.
Welkom, Peter en Bertie

5.
INZEGENING KRUIS OP VRIJDAG 23 NOVEMBER
Op vrijdag 23 november a.s. gaan we een prachtig gerestaureerd kruis inzegenen  op de hoek Ejkenderwerg-Pingerweg. Dat kruis is geschonken door een inwoner van Nuth waarover op 23 november meer wordt verteld tijdens de plechtigheid.
In samenwerking met de Werkgroep Kruisen en Kapellen Nuth, de Gemeente, de Buurtvereniging Hellebroek, de Kapelcommissie Hellebroek en twee vrijwilligers uit Voerendaal en Ubachsberg, (Chr. Willems en W. Erven), is de locatie uitgezocht, is het kruis gerestaureerd en wordt het kruis plechtig ingezegend door pastoor J. Geilen.
Belangstellenden verzamelen zich tussen 18.30 en 19.00 uur bij de Mariakapel in Hellebroek. We gaan dan om 19.00 uur gezamenlijk naar de locatie via de Pastorijstraat en Pingerweg. We lopen op de stoep vanwege de verkeersveiligheid, natuurlijk.
De inzegening wordt vocaal opgeluisterd door de Schola van onze parochie, die samen met de aanwezigen enige liederen zullen zingen. Dhr. Ad van Wersch, schenker van het kruis, vertelt over de historie van dit kruis in Vaals en pastoor Geilen zegent het kruis met wierook en wijwater. Kinderen brengen een bloemenhulde. Het wordt een stemmige en ook intieme plechtigheid. We sluiten af met het zingen van het bekende lied: “Wie schaon os Limburg is.”
We hopen op goed weer, want het is al eind november. We krijgen een kaarsje van  koster Herman van den Berg of neem een zaklamp mee om de liederen mee te kunnen zingen.
Iedereen die dit initiatief om oude, religieuze monumenten te behouden in het Limburgse landschap, ook in en om Nuth, is uitgenodigd om door zijn/haar aanwezigheid dit initiatief daadwerkelijk te onderstrepen.
Na afloop hopen we dat we nog even samen kunnen zijn onder het genot van een kopje koffie. Dus op naar de Kapel te Hellebroek en het nieuwe kruis, hoek Pingerweg-Ejkenderweg op 23-11-2018.
Math van Sprakelaar en Jan Janssen, Werkgroep Kruisen en Kapellen  kern Nuth

6. VRIJWILLIGERS GEVRAAGD
De kerk wordt weer grondig gepoetst door de dames/heren.
Diegene die graag wil meedoen en een steentje poetsen, wil bijdragen - want samen is het leuker en gemakkelijker – kan zich aanmelden bij Wies Collaris tel.nr. 045-5243049 of bij Griet Waltmans 045-5242714, of kom 19 november kijken, want dan is de poetsploeg bezig.

7. TWEEDE “WERELDDAG VAN DE ARMEN” OP 18 NOVEMBER .
“Er was een arme, hij riep en de Heer hoorde hem” (Ps. 34, 7). Zo opent de boodschap van paus Franciscus voor de Werelddag van de armen, die op 18 november plaatsvindt. De dag wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Paus Franciscus heeft de dag ingesteld in het verlengde van het heilig jaar van de barmhartigheid. God antwoordt de arme, zegt de paus. En dat antwoord van God is een oproep aan degenen die in Hem geloven om te doen wat binnen hun mogelijkheden ligt.
Paus Franciscus: “De Werelddag van de armen wil een klein antwoord zijn, dat de Kerk over de hele wereld armen van elke soort en in elk land geeft, opdat zij niet denken dat hun roep niet gehoord wordt. Waarschijnlijk is het een druppel in de woestijn. Maar het is een teken van de bereidheid om te delen met degenen in nood, zodat die de actieve aanwezigheid ervaren van een broeder of een zuster.” De armen hebben behoefte aan de persoonlijke betrokkenheid en “aan ‘liefdevolle aandacht’ die de persoon als zodanig op het oog heeft en zijn of haar belang”, zo schrijft de paus in zijn boodschap.
De paus nodigde vorig jaar mensen in Rome uit voor een maaltijd en zal dat dit jaar opnieuw doen. Wereldwijd sloten parochies in bisdommen aan met eigen activiteiten. Met een verwijzing naar psalm 22 spreekt de Paus de hoop uit dat dit opnieuw gebeurt: “Eenmaal stillen de armen hun honger” (Ps. 22, 27).

8. VERVOER NAAR DE KERK
Mensen die graag naar de kerk willen komen, maar daar fysiek niet meer goed toe in staat zijn, kunnen zich melden bij het parochiebureau. We zoeken dan vrijwilligers die voor vervoer of begeleiding kunnen zorgen. Het parochiebureau kunt u telefonisch bereiken op dinsdag en vrijdag van 09.30 uur tot 10.30 uur op tel.nr 5241208.

9. PELGRIMAGE
Op zondag 25 november is er een rondwandeling: Barbarakapel Terwinselen - Abdij Rolduc, 13 + 7 km ( event. terug met belbus).
Feestdag van Sint-Catharina van Alexandrië, patrones van de filosofen (daarom vereerd in Abdij Rolduc) en van de mijnwerkers (voordat Sint Barbara dat werd). De tocht begint 10.00 u. in de St.-Barbara Gedachteniskapel voor omgekomen mijnwerkers (Landgraaf-Terwinselen). Langs mooie beken en hoge beuken en door het Wormdal naar Abdij Rolduc, bakermat van de Nederlandse mijnbouw. Aankomst ca 14.00 u. Met de belbus of te voet terug naar het begin.

10. ALLERZIELEN


WEET U DAT:
- zondagmiddag 2 december 2018 een Speculaasconcert in de kerk plaatsvindt?
Volgende week meer informatie!
- vanaf januari 2019 de mis op zaterdagavond vervalt?
- de opgegeven intenties worden doorgeschoven naar de erop volgende zondag?
 
CITAAT VAN DE WEEK:
Waarom het leven moeilijker maken dan het is?
Mis je iemand? Bel.
Wil je afspreken? Nodig uit.
Wil je begrepen worden? Leg uit.
Heb je vragen? Stel ze.
Vind je iets niet leuk? Vertel het.
Vind je iets leuk? Benoem het.
Wil je iets? Vraag er om.
Hou je van iemand? Zeg het.

Terug