HET ORGEL 

Over de geschiedenis van het orgel is helaas weinig bekend. De bronnen waaruit de gegevens zijn ontleend zijn, in het instrument zelf, een 19e-eeuws correspondentieboek van de orgelmakers Vermeulen te Weert en dhr. Van der Harst, adviseur bij de restauratie van het orgel in 1980.

De fraaie, zeer oude orgelkast, een der mooiste van Limburg, vertoont de stijlkenmerken van de rococoperiode en wordt gedateerd op ± 1770. Het wordt toegeschreven aan Heinrich Möseler uit Luik.
Het oorspronkelijke eenklaviers instrument werd in 1899 grondig gerepareerd door de firma Vermeulen (hun naam werd aangetroffen in de oude blaasbalg). Het hand- en voetklavier werd bij deze reparatie vernieuwd en zeer slechte oude frontpijpen werden door nieuwe vervangen.

In de jaren 1942-1943 werd een ingrijpende vernieuwing en vergroting uitgevoerd door de firma Verschueren te Heythuysen. Adviseur was Henri Hermans. De heer J. Driessen verzorgde de inspeling.
Het orgel kreeg electropneumatische tractuur, met twee manualen en pedaal, 22 registers. De orgelkast werd vergroot.

Enige decennia geleden onderzocht dhr. Van der Harst het orgel en werd door hem het advies gegeven aan het kerkbestuur om de ernstige slijtage lijdende tractuur te vervangen door mechanische sleepladen en mechanisch speel- en registertractuur. Ook de kast zou weer teruggebracht moeten worden naar de oorspronkelijke grootte, waardoor een kleinere maar verantwoorde dispositie in zuidelijke trant zou ontstaan.

In 1980 vond de restauratie plaats, uitgevoerd door de firma Verschueren. De orgelkast (bewerkt en met goud op het houtwerk voorzien door dhr. A. Zautsen) werd in al zijn glorie hersteld. De klavieren bevinden zich weer midden in de onderbouw van het orgel. De manuaalladen zijn z.g. tweelingsladen. Het meest nieuwe pijpwerk is, evenals de meeste oude metalen pijpen, van gehamerd lood vervaardigd. Ondanks de aanzienlijke vermindering van dispositie van 13 in plaats van 22 registers ontwikkelt het orgel een veel krachtiger geluid dan voorheen. De fraaie akoestiek van de kerk verleent aan het orgel nog een extra dimensie.
De heer A. van der Harst verzorgde het inspelingsconcert.

In 1981, na de restauratie, is de Stichting Orgelkring St Bavo opgericht, www.stichting-sol.nl/home_ned.html die jaarlijks 4 à 5 concerten organiseert. De concerten worden gegeven door bekende organisten, afgewisseld met jong talent.
Ook dit jaar zullen er weer concerten worden gegeven op dit schitterend orgel.


Wilt u meer weten over orgels neem dan eens een kijkje op de volgende site van de Koninklijke Nederlandse organisten Vereniging (KNOV):www.hetorgel.nl

Terug