KOSTER HERMAN VAN DEN BERG NEEMT AFSCHEID

In 2012 had ik een gesprek met Herman vanwege zijn vele vrijwilligerswerk.
Als we het in onze parochie over vrijwilligers hebben staat er één met stip boven aan de lijst: onze koster Herman van den Berg. Hij is ook onbetwist onze beste kerkganger, immers letterlijk 7 dagen per week komt hij minimaal 2x per dag in de kerk en dat al jaren. Niet voor niets had pastoor Van Heijst in 2003 "een lintje" voor hem aangevraagd.
Hij is niet alleen koster met alle bijkomende werkzaamheden. Hij zorgt ook voor het kapelletje in de Bavostraat, de gedenkstenen, noteert de teksten van de gedenkstenen van de overledenen, kerststalopbouw, koperpoets, kerkpoets, uitbrengen van de kerkbijdragezakjes, organisatie uitbrengen vastenzakjes, processie.
Ook in pastoorloze tijden zorgde Herman dat in de kerk alles op rolletjes liep.

Hij vertelde toen:
"Officieel ben ik als koster begonnen op 1 januari 1992. Daarvoor heb ik ongeveer een jaar Hub van den Heuvel vervangen. Voor die tijd bracht ik al de zakjes van de kerkbijdrage en de vastenactie uit. Ik denk dat pastoor Van Heijst me gevraagd heeft omdat ik al acoliet was, evenals mijn vrouw Lies. Zij zorgde toen ook voor de was. Na haar dood was ik zelf de alben en de kelkdoekjes.
Ja, ik maak inderdaad 's morgens de kerkdeur open en 's avonds ga ik die sluiten. Dan zijn er nog de missen, de begrafenissen en alle bijkomende werkzaamheden. Ook telefonisch weten de mensen me te bereiken. De mensen waarderen mijn werk wel. Ze zeggen wel eens dat ik niet mag stoppen als koster.
Mijn generatie is nog zuinig grootgebracht en leert dat ook niet meer af. Ook in de kerk laat ik de lampen niet onnodig branden en de kaarsstompjes worden opgebruikt in de doordeweekse missen.
De drukste tijd is de kersttijd en vooral kerstavond. Nu zijn er minder missen, dat waren er vroeger meer. De rustigste tijd is de vakantieperiode maar ook dan kunnen er zomaar drie begrafenissen in één week zijn.
Ik ben in Stein geboren en na de oorlog ben ik in Nuth komen wonen. In 1963 ben ik in deze kerk met Lies getrouwd. We hebben altijd in dit huis, haar geboortehuis, gewoond. Ze is gestorven in 2006. Twee kinderen hebben we gekregen. Kleindochter Jill heeft Lies nog leren kennen.
Als hobby kweek ik rode kanaries. De zolder heb ik daarvoor ingericht. Tuinieren doe ik graag en ik heb een tropisch aquarium.
Ik ben tevreden met mijn leven, ik heb geen wensen."

Niet alleen een Koninklijke onderscheiding kreeg hij. Herman kreeg ook op 8 januari 2016 de oorkonde uitgereikt van de pauselijke orde van verdienste "Benemerenti". Bovendien werd hij door de bisschop benoemd tot "buitengewoon bedienaar van de H. Communie" omdat hij al zo lang de steunpilaar is van de pastores.

Bij zijn leeftijd (87 jaar) hoort afscheid nemen. Van zijn kanaries heeft hij al afstand gedaan. En nu heeft Herman aangegeven dat hij per 1 januari 2021 wil stoppen als koster. Hij wil nog die dingen in de kerk doen die hij kan maar na 28 jaar geeft hij het stokje door aan Schra Rijkx.
Na de viering op Eerste Kerstdag maakte pastoor Geilen dit bekend. Hij bedankte hem voor alle werk dat Herman steeds heel consciëntieus uitvoerde tijdens zo'n lange periode. Omdat hij al diverse onderscheidingen had ontvangen heeft het kerkbestuur besloten dat Herman voortaan zijn eigen plaats zal hebben in de kerk. Zij hebben een koperen plaatje laten graveren dat geschroefd is op de plek die voortaan voor hem gereserveerd is.

Herman, namens alle parochianen: bedankt voor je inzet en werk voor onze Bavoparochie!


Terug